به عنوان دو روش متداول فرایند گالوانیزاسیون میتوان به گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد اشاره نمود. این دو روش به وفور در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا میدانید گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟ اگر پاسختان به این سوال منفی است، با ما همراه باشید تا شما را با این تفاوتها آشنا کنیم. بدین منظور بهتر است ابتدا فرایند گالوانیزاسیون را موشکافی کنیم.
آشنایی با فرایند گالوانیزاسیون
گالوانیزاسیون به فرایندی گفته میشود که در طی آن یک روکش را بر روی هر فلز پایه ای اعمال کرده و بدین ترتیب زمینه افزایش کارایی، دوام و استحکام آن را فراهم میسازند.
لازم است بدانید که فلز پایه شرکت کننده در این فرایند عمدتاً فولاد و فلزی که به منظور پوشش دهی مورد استفاده قرار میگیرد، روی است.
استفاده از روکش روی بر روی فولاد ضد زنگ مقاومت آن را در برابر خوردگی تا حد قابل توجهی افزایش میدهد و بر طول عمر و ماندگاری آن میافزاید.
به عنوان یکی از کاربردیترین محصولات ساخته شده با مفتول گالوانیزه میتوان به توری جوشی اشاره کرد. این نوع توری در دو نوع توری جوشی رولی و برگی موجود است.
حال که کم و بیش با فرایند گالوانیزاسیون آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است که به معرفی گالوانیزه گرم، گالوانیزه سرد و بیان تفاوتهای این دو بپردازیم.
آشنایی با گالوانیزه گرم
در این روش قطعه فولادی مد نظر را در یک حمام مذاب “روی“ غوطه ور میسازند تا بدین ترتیب پوشش محافظی از روی بر سطح آن ایجاد گردد. این پوشش از خوردگی قطعه جلوگیری به عمل می آورد.
فرایند گالوانیزه گرم شامل مراحل زیر میباشد:
- آماده سازی
- تمیز کاری
- اعمال فلاکس
- گالوانیزه گرم
- سرمایش
- کنترل کیفیت
گفتنی است که قطعات گالوانیزه گرم جایگزینی اقتصادی و مناسب برای فولاد ضد زنگ هستند. طراحی این قطعات به گونه ای صورت میپذیرد که امکان استفاده از آنها برای کاربردهای نیازمند مقاومت خوردگی بالا و طولانی مدت میسر میباشد.
مدل های مختلفی از ورق پانچ مانند ورق پانچ گالوانیزه و ورق سیاه با این روش تولید میشوند.
آشنایی با گالوانیزه سرد
گالوانیزه سرد یکی دیگر از رایج ترین روشهای گالوانیزاسیون است که از آن تحت عنوان نقاشی واقعی یاد میکنند. در این روش گالوانیزاسیون یک پولیش غنی شده از روی مبتنی بر رزین را مورد استفاده قرار میدهند.
رنگ روی به کار گرفته شده در گالوانیزه سرد گاهی با استفاده از ابزارهایی همچون برس، اسپری، غلطک و… اعمال میشود. گاهی نیز با به کارگیری وسایل الکتروگالوانیزه بر روی قطعه مورد نظر اعمال میشود.
استفاده از گالوانیزه سرد به طور گسترده در شرایط آب و هوایی سخت همچون محیط های دریایی و صنعتی رایج است. لازم به ذکر است که این روش در مقایسه با سایر روشهای گالوانیزاسیون محافظت کمتری را عرضه میدارد.
ورق پانچ روغنی از جمله ورقهای پرکاربردی است که با این فناوری ساخته میشود.
گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد چه تفاوتهایی دارند؟
اگرچه هدف نهایی هر دو فرایند به کارگیری یک پوشش بر روی فلز پایه است، اما از وجود تفاوت های چشمگیر میان آنها نمیتوان چشم پوشید.
به عنوان نمونههایی از مهم ترین تفاوتهای میان گالوانیزه گرم و سرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شرایط آبکاری
همانگونه که اشاره کردیم، در گالوانیزه گرم فلز پایه را در وانی از روی مذاب غوطه ور میسازند. بدین ترتیب لایهای از روی بر فلز پایه شکل میگیرد.
این در حالی است که در فرایند گالوانیزه سرد، نمک روی را بدون هیچ گونه گرمایشی با استفاده از فرایند الکترولیز بر روی فلز پایه قرار میدهند.
اصلاحات فنی
در نوع گرم گالوانیزه نخست به چربی زدایی فلز پایه میپردازند. پس از طی مراحلی همچون شستشو و خشک کردن، آن را در روی مذاب غوطه ور کرده و در نهایت آن را سرد میکنند.
در نوع سرد گالوانیزه پس از طی فرایند چربی زدایی و تنظیمات قبل از شروع فرایند، محلول نمک روی را با استفاده از الکترولیز بر روی فلز پایه رسوب میدهند.
روند تیمار
گالوانیزه گرم که در طی آن بین دو فلز یک واکنش الکتروشیمیایی روی میدهد، نوعی تیمار شیمیایی است. اما نوع تیمار در گالوانیزه سرد که در طی آن یک لایه روی بر فلز پایه مینشیند، فیزیکی میباشد.
عملکرد
غوطه ور کردن فلز پایه در گالوانیزه گرم، موجب ایجاد لایه ای یکنواخت از روی بر فلز پایه میشود.
این لایه با قدرت به سطح فلز پایه میچسبد. در نتیجه باعث افزایش مزایای فرایند گالوانیزه گرم میشود.
افزایش مقاومت فلز پایه در برابر زنگ زدگی، خوردگی و… از مهم ترین مزایای این روش است.
لایه ایجاد شده در گالوانیزه سرد چندان یکنواخت نیست. از آن جا که این عمل در یک محیط مرطوب صورت میگیرد، ممکن است به سادگی از بین برود.
سایر موارد
حفاظت ارائه شده توسط گالوانیزه سرد کمتر از گالوانیزه گرم میباشد.
همچنین ماندگاری و مقاومت آن در مقابل سایش در حد گالوانیزه گرم نیست.
از نظر هزینه و قیمت، گالوانیزه سرد بسیار مقرون به صرفه است. در نتیجه برای استفاده سریع در سازههای کوچک مناسب میباشد.
این در حالی است که نوع گرم هزینه بیشتری دارد و بیشتر در سازههای بزرگ و مصارف صنعتی سنگین مورد استفاده قرار میگیرد.
۰ دیدگاه