ورق سیاه چیست؟ انواع، کاربردها و قیمت آن

ورق‌های فولادی که در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی و لوازم خانگی کاربرد دارند، به دو روش نورد سرد و گرم تهیه می‌شوند. ورق سیاه از جمله محصولاتی است که با فرایند نورد گرم به‌عمل می‌آید و ویژگی‌های مخصوص به‌خود را دارد.

ورق‌های سیاه سطحی صاف و صیقلی دارند و هرچه ضخامت آن‌ها بیشتر باشد، قیمت‌شان افزایش می‌یابد. این ور‌ق‌ها به‌دلیل قرار گرفتن در معرض دمای بالا، ظاهری سیاه پیدا می‌کنند. به‌همین دلیل آن‌ها را ورق سیاه می‌نامند.

سطح فولادهای نورد گرم (ورق‌های سیاه) در مقایسه با ورق‌های نورد سرد نازک‌تر است.

ورق سیاه چیست؟

ورق سیاه یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی است که در فرایندی به‌ نام نورد گرم تولید می‌شود. در فرایند نورد گرم، ورق‌های فلزی از بین غلطک‌هایی که دمای معینی دارند رد می‌شوند.

به‌طور کلی، کیفیت ورق‌های سیاه از ورق‌هایی تولید شده به روش نورد سرد کمتر است و بیشتر به‌عنوان یک لایه واسط مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

ضخامت و وزن ورق سیاه باتوجه به میزان اصطکاک غلطک با سطح فلز تعیین می‌شود.

انواع گرید ورق سیاه

ورق سیاه از لحاظ شکل و نوع عرضه نیز دارای دو دسته‌بندی ورق رول و مدل شیت یا فابریک است. مدل رول که به‌صورت یک کلاف عرضه می‌شود و نوع شیت نیز معمولا سفارشی است و افراد می‌توانند آن‌را به اندازه دلخواه برش بزنند.

این نوع ورق در بازار آهن آلات و فولاد به دو نوع معمولی و صنعتی در دسترس هستند. هر کدام از این ورق‌ها با استفاده از روش‌ها و تکنولوژی‌های متفاوتی تولید و ساخته شده‌اند. 

همچنین ورق‌های سیاه از نظر استاندارد ساخت دارای انواع مختلف ST52، A516 و ST37 هستند. از آنجا که پردازش ورق سیاه نسبت به ورق روغنی کمتر است، از این‌رو این امر به طور قابل توجهی باعث کاهش هزینه‌ها خواهد شد.

در فرایند تولید ورق نورد گرم سیاه، محصولاتی با ضخامت و اندازه‌های مختلف تولید می‌شود که در ادامه به معرفی پرکاربردترین آن‌ها می‌پردازیم.

ورق صنعتی سیاه

ورق‌های سیاه صنعتی با گرید ST52 و درصد کربن بالا به بازار عرضه می‌شوند. این ورق‌های سیاه اغلب در صنایع سنگین ‌مورد استفاده قرار می‌گیرند و نسبت به نوع معمولی سبک‌تر هستند.

روش استفاده از رو‌ق‌های سیاه به‌ دو صورت پایه پروفیل و مستقیم در صنایع است.

ورق سیاه معمولی

عنصر کربن یکی از موادی که سختی ورق‌های سیاه را تعیین می‌کند. ورق نورد گرم معمولی دارای گرید ST37 است و سختی کمتری نسبت به ورق صنعتی سیاه دارد.

این ورق‌ها از وزن بیشتری برخوردار هستند و اغلب در صنایع سبک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربردهای ورق سیاه

ورق سیاه در ضخامت و استانداردهای مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌شود و دارای استفاده‌های متنوع و زیادی است. یکی از کاربردهای مهم این نوع ورق‌ها تهیه مواد خام برای انواع پروفیل‌ها، محصولات صنعتی، اسکلت کامیون، لوله و تیوب، مخازن و تولید ماشین آلات صنعتی است.

ورق‌های سیاه یکی از اجزای کاربردی در صنایع بزرگی همچون صنعت خودرو سازی، کشتی سازی، ساخت رینگ چرخ، ساختمان سازی، تولید تجهیزات کشاورزی و صنایع سنگین فلز به شمار می‌آیند.

همچنین از این نوع ورق‌ها نیز جهت ساخت و تولید مخازن خاص، سازه‌ها و تانک استفاده می‌شود.

از دیگر کاربردهای این نوع ورق‌ می‌توان به استفاده گسترده ‌آن جهت ساخت سازه‌های مختلف، مخازن عظیم پتروشیمی و ساخت سوله‌های عظیم اشاره کرد.

ورق‌های سیاه ST44 دارای بیشترین کاربرد و استفاده در ساخت سیلندر گاز و تانکر هستند. ورق ST52 برای ساخت برخی از لوله‌های نفتی خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق‌های‌ سیاه در صنعت ساختمان سازی برای مصالح فلزی ساختمان نیز دارای بیشترین کاربرد و استفاده هستند.

ورق سیاه

مزایای ورق پانچ سیاه

ورق سیاه از مزیت‌ها و قابلیت‌های بسیاری برخوردار می‌باشد. این نوع ورق استحکام بسیار بالایی دارد. به همین دلیل می‌توانید از آن در صنایع خودروسازی، تانکر سازی، پتروشیمی، ساختمان سازی و … استفاده کنید. همچنین از دیگر ویژگی‌های بارز و قابل توجه ورق‌های سیاه ارتجاع پذیری بسیار خوب آن می‌باشد.

مقاومت بسیار زیاد در برابر خمش و پیچ و تحمل وزن بالا نیز از دیگر مزیت‌های این نوع ورق کاربردی به شمار می‌آیند. از دیگر ویژگی‌های منحصر بفرد و خاص این نوع ورق می‌توان به قابلیت ماشین کاری و مقاومت کششی بسیار بالای آن اشاره کرد.

این نوع ورق‌ها را می توان به اشکال مختلفی در آورد، زیرا از خاصیت چکش خواری بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین در تولید ورق‌های سیاه به راحتی می‌توان تنش پس مانده در اثر عملیات حرارتی را حذف کرد. ورق‌های سیاه در مقایسه با ورق‌های نورد سرد از مقاومت بالایی در برابر خوردگی برخوردار هستند. این نوع ورق دارای قیمت پایین‌تری نسبت به ورق‌های روغنی است.

نحوه تولید ورق سیاه

  1. برای تولید انواع ورق نورد گرم مانند ورق پانچ در ابتدا باید سنگ آهن از معادن استخراج و به کارخانه منتقل شود.
  2. در مرحله بعد ابتدا به گندله و سپس طی فرایندی به آهن خالص و بدون اکسیژن تبدیل می‌شود و آهن اسفنجی به‌دست می‌آید که ماده اولیه تولید آهن خام است.
  3. آهن اسفنجی داخل یک کوره به فولاد مذاب تبدیل می‌شود که در این مرحله می‌توان با اضافه کردن عناصر شیمیایی، ورق‌های سیاه با گریدهای مختلف تولید کرد.
  4. مواد مذاب را داخل ماشین ریخته‌گری می‌ریزند و محصولی به نام تختال یا اسلب بدست می‌آورند.
  5. تختال را داخل کوره‌‌ای که دمای آن ۱۲۰۰‌ درجه سانتیگراد است قرار می‌دهند و با کمک غلطک ورق‌های سیاه با ضخامت لازم تولید می‌کنند.

    انواع ضخامت ورق سیاه

    ضخامت ورق یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که در هنگام خرید باید به آن‌ توجه کنید. چراکه قیمت ورق سیاه تحت تاثیر این عامل قرار دارد. ورق‌های سیاه دارای ضخامت مختلفی هستند که آن‌ها را برای استفاده در صنایع سبک و سنگین آماده می‌سازد.

    ضخامت ورق‌های سیاه از ۱.۵ میلیمتر شروع می‌شود و حتی تا ۱۰۰ میلیمتر نیز قابل سفارش است. اما به‌طور کلی، اغلب ورق‌هایی که در بازار موجود هستند بین ۲ الی ۱۵ میلیمتر ضخامت دارند.

    لازم به‌ذکر است که ورق‌های سیاه با ضخامت بیشتر را به‌صورت رول یا شیت عرضه می‌کنند تا به شکل دلخواه برش زده شود‌.

    ابعاد رایج ورق سیاه

    ورق‌های سیاه دارای طول، عرض، ضخامت و وزن متفاوتی هستند. در جدول زیر به معرفی ابعاد مختلف این مدل از ورق نورد گرم می‌پردازیم:

ابعاد ورق سیاه

قیمت و خرید ورق سیاه

بهتر است بدانید قیمت ورق سیاه به فاکتورها و عوامل متعددی بستگی دارد. قیمت این نوع ورق در ایران همواره دارای نوسان است. یکی از فاکتورهای مهم و تاثیر گذار بر روی قیمت این نوع ورق نرخ ارز است. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت ورق سیاه سنگ آهن می‌باشد، زیرا سنگ آهن به عنوان ماده اولیه و اصلی تولید محصولات فولادی به شمار می‌آید.

قیمت اسلب و قراضه در بازارهای جهانی نیز از دیگر عوامل تعیین کننده قیمت این نوع ورق است. همچنین میزان ضخامت و ابعاد از دیگر فاکتورهای مشخص کننده قیمت ورق است. به هر اندازه که ورق انتخابی ضخامت بیشتری داشته باشد از قیمت بیشتری نیز برخوردار می باشد.

در نهایت کیفیت، برند و عناصر آلیاژی از دیگر فاکتورهای تعیین کننده قیمت این نوع ورق به شمار می‌آید. 

شرکت توری سید یکی از برترین تولیدکننده‌های انواع ورق سیاه، پانچ، روغنی و توری است. توری سید محصولات فلزی مختلف را در قیمت‌های مناسب و با بهترین کیفیت عرضه می‌کند.

برای خرید ورق سیاه و دریافت قمیت انواع آن می‌توانید با کارشناسان توری سید در ارتباط باشید. (اینجا کلیک کنید)

جستجو در مقالات

آخرین مطالب

نمای اداری – انواع، طراحی و اجرا

نمای اداری – انواع، طراحی و اجرا

نمای اداری یکی از پارامترهای مهم در طراحی و ساخت ساختمان‌های تجاری و اداری محسوب می‌شود که نقش مهمی در جلب توجه بازدیدکنندگان و کارکنان دارد. نمای ساختمان اداری هم به‌عنوان پوششی برای حفاظت از سازه عمل می‌کند و هم در ایجاد هویت و شخصیت برند یک کسب‌وکار نقش دارد. انواع...

محاسبه وزن توری [فرمول و جدول]

محاسبه وزن توری [فرمول و جدول]

توری فلزی یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی است که از آن برای حصارکشی، ساخت قفس و بسیاری از موارد دیگر استفاده می‌کنند. این توری‌ها تنوع بسیاری دارند و از توری پرسی، پرسی، مرغی، حصاری و غیره را شامل می‌شوند. آنچه که در توری‌های فلزی اهمیت زیادی دارد؛ وزن توری یا مش...

قیمت توری نمای ساختمان

ایمنی افرادی که در پروژ‌ه‌های ساختمانی کار می‌کنند، باید در اولویت کارفرما باشد. توری ایمنی ساختمان محصولی است که با این هدف تولید می‌شود. یکی از فاکتورهای مهم در هنگام خرید، قیمت توری نمای ساختمان است که به عوامل زیادی بستگی دارد. قیمت توری ایمنی ساختمان تحت تاثیر...

مطالب مرتبط

تفاوت ورق سیاه و روغنی

تفاوت ورق سیاه و روغنی موارد بسیاری از جمله فرایند تولید، کیفیت،‌ استاندارد و غیره را دربر‌ می‌گیرد.

ورق روغنی چیست؟ انواع، مشخصات و کاربردها

ورق روغنی چیست؟ انواع، مشخصات و کاربردها

در تولید ورق روغنی که یکی از انواع ورق نورد سرد به‌شمار می‌رود از ترکیبات و عناصر مختلفی استفاده می‌شود. به‌همین دلیل آن‌ها را به سه گروه ST14, ST13, ST12 دسته بندی می‌کنند.

۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *