استیل چیست؟
اگر نگاهی گذرا به جدول مندلیف بیندازید، متوجه خواهید شد فلزات و آلیاژهای بسیاری وجود دارند که بر اساس عناصر موجود در ساختارشان برای کاربردهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند.
آلیاژها از ترکیب یک فلز اصلی (فلز پایه) با یک یا چند عنصر فلزی و غیر فلزی تشکیل میشوند. استیل یکی از پرکاربرد ترین آلیاژهایی است که تا به امروز شناخته شده است.
بی شک بارها و بارها نام استیل را شنیدهاید. قطعات ساخته شده به وسیله آن را از نزدیک دیده یا مورد استفاده قرار دادهاید.
توری استیل یکی از همین ابزارهای نام آشنا است. اگر تاکنون تصور کرده اید که این ماده یکی از فلزات موجود در طبیعت است، باید خدمتتان عارض شویم که تصورتان اشتباه است. فلز نیست، آلیاژ است!
این ماده کاربردی از ترکیب آهن و درصد ناچیزی کربن تشکیل میشود. افزودن مقداری عنصر کروم به این ترکیب موجب تولید زنگ نزن آن میشود. این نوع به نام استنلس استیل معروف است.
کروم موجود در ساختار این ماده با اکسیژن هوا وارد واکنش میشود. این امر موجب ایجاد لایهای از اکسید کروم بر روی آن میشود.
وجود این لایه مانع ارتباط بین فلز و هوا شده و زمینه سلامت آن را فراهم میسازد.
گاهی برای تقویت لایه محافظ و ضد زنگ، درصد کمی از عناصری همچون نیکل و مولیبدن را به ساختار آن اضافه میکنند.
انواع آلیاژ استیل
انواع استنلس استیل را در مقاطع مختلف و گریدهای متنوعی تولید میکنند. آلیاژهای استیل به دو دسته آلیاژهای بگیر و آلیاژهای نگیر دسته بندی میشوند.
در ادامه هر یک از این انواع را معرفی و مورد بررسی قرار میدهیم.
آلیاژهای استیل بگیر
- آلیاژ ۴۱۰
از جمله مهمترین خواص آلیاژ ۴۱۰ میتوان به مغناطیسی بودن آن اشاره کرد. این موضوع سبب شده است که این نوع آلیاژ را در دسته آلیاژهای بگیر دسته بندی کنند.
میزان کروم در ساختار این استیلها در مقایسه با نوع نگیر بیشتر و میزان نیکل آن کمتر است.
آلیاژهای ۴۱۰ ارزانترین نوع آلیاژهای بگیر موجود در بازار هستند.
- آلیاژ ۴۲۰
این نوع آلیاژ بگیر که استفاده از آن در ساخت قیچی، چاقو و ابزارهایی از این قبیل رایج است، از مقاومت و سختی قابل توجهی در برابر سایش برخوردار میباشد.
قیمت این آلیاژ در مقایسه با آلیاژ ۴۱۰ بیشتر و از آلیاژ ۴۳۰ کمتر است.
- آلیاژ ۴۳۰
گرانترین آلیاژ بگیر با قابلیت عملیات حرارتی مناسب، نوع ۴۳۰ است.
این آلیاژ برای استفاده در کاربردهای مختلفی مناسب میباشد. جالب است بدانید که استفاده از این آلیاژ در ساخت بدنه بعضی لوازم خانگی بسیار متداول است.
برای ثبت سفارش و خرید انواع توری استیل میتوانید با شماره ۶۶۳۱۸۰۶۹-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
آلیاژهای استیل نگیر
- آلیاژ ۳۰۴ نگیر
این نوع آلیاژ را که در دو نوع پر کربن و کم کربن تولید میشود، تحت عنوان استیل نگیر یا استیل ۱۸-۸ نیز نامگذاری میکنند.
منظور از عبارت ۱۸-۸ وجود ۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل در ساختار این آلیاژ است.
اگر نام آلیاژ ۳۰۴L را شنیدید، تعجب نکنید. حرف L نشان دهنده پایین بودن میزان کربن استفاده شده در ساختار آن است. کم بودن میزان کربن موجب کارایی این نوع استیل برای جوشکاری شده است.
از دیگر ویژگیهای آلیاژ نام برده میتوان به قیمت پایین آن اشاره نمود. توری استیل ۳۰۴ نمونهای از ابزارهای بسیار کاربردی ساخته شده با به کارگیری آلیاژ ۳۰۴ است.
- آلیاژ ۳۱۶
تولید این آلیاژ نیز در دو نوع پر کربن و کم کربن صورت میگیرد. استفاده از حرف L در انتهای نام این آلیاژ نشان دهنده کم بودن میزان کربن موجود در ساختار آن میباشد.
لازم به ذکر است که قیمت این آلیاژ به نسبت نوع ۳۰۴ گرانتر و از نوع ۳۲۱ ارزانتر است.
توری استیل ۳۱۶ را با استفاده از این آلیاژ تولید و روانه بازار میکنند.
- آلیاژ TI 316
در ساختار این دسته علاوه بر مقادیری نیکل و کروم، درصد قابل توجه تیتانیوم وجود دارد. همین موضوع سبب افزایش مقاومت این آلیاژ در برابر خوردگی میشود.
- آلیاژ ۳۲۱
این آلیاژ همان آلیاژ ۳۰۴ است که در ساختار آن از تیتانیوم استفاده شده است. وجود تیتانیوم در ساختار این فولاد موجب افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی شده است.
این آلیاژ را میتوان گرانترین آلیاژ نگیر موجود در بازار معرفی کرد. لازم به ذکر است که با استفاده از این آلیاژ که تحت عنوان آلیاژ استیل نسوز نیز شناخته میشود، میتوان قطعات با کاربرد در دمای بالا را تولید نمود.
آلیاژهای استیل نسوز
- آلیاژ ۳۰۹
این دسته از فولادها را از آن جهت که در دماهای بالا مقاومت قابل توجهی به اکسیداسیون سطحی نشان میدهند، تحت عنوان آلیاژهای نسوز میشناسیم.
این آلیاژ تا دمای ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد نسبت به اکسیداسیون مقاومت میکند.
قیمت این آلیاژ به دلیل نسوز بودن در مقایسه با سایر آلیاژهای ذکر شده، بیشتر است. امکان تامین ورق آنها در ابعاد دلخواه میسر میباشد.
نوع کم کربن این آلیاژ را تحت عنوان آلیاژ S309 نامگذاری میکنند.
- آلیاژ ۳۱۰
درصد نیکل و کروم به کار گرفتهشده در ساختار این آلیاژ در مقایسه با آلیاژ ۳۰۹ بیشتر است. همین موضوع سبب افزایش مقاومت این آلیاژ نسبت به اکسیداسیون تا دمای ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد شده است.
همچنین قیمت آن از نوع پیشین بیشتر است.
۰ دیدگاه