ورقهای استیل از کاربردیترین محصولات فلزی هستند که صنایع مختلفی استفاده میشوند. ورق استنلس استیل، ضد زنگ است و بهدلیل استحکام و مقاومت بالا دربرابر خوردگی یکی از محصولات پرکاربرد فلزی بهشمار میرود.
ورق استنلس استیل از آلیاژهای مقاوم تشکیل میشود و در تهیه ظروف آشپزخانه، محصولات ساختمانی، کارخانههای بزرگ صنعتی و غیره کاربرد دارند.
ورق استنلس استیل چیست؟
ورق استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ از حداقل ۱۱ درصد کروم، کربن، نیکل و مولیبدن تشکیل شده است. این ترکیبات موجب میشود که این ورق استیل دربرابر خوردگی و حرارت مقاوم باشد.
وجود کروم در این آلیاژ، لایهای نازک و محافظ ایجاد میسازد و از واکنشهای شیمیایی با آب و هوا جلوگیری میکند و موجب میشود که فلز زنگ نزند. لازم بهذکر است که وجود کربن بیشتر در این فلز به استحکام آن میافزاید، اما شکلپذیری آنرا کاهش میدهد.
انواع گریدهای ورق استنلس استیل
ورق استنلس استیل دارای دو گرید اصلی است که در ادامه به توضیح آنها و زیر مجموعههایشان میپردازیم:
ورق استنلس استیل گرید ۳۰۰
ورق استنلس استیل گرید ۳۰۰ به دلیل مقاومت بالا دربرابر خوردگی و حرارت از پرکاربردترین گریدهای استنلس استیل است. این گرید شامل آلیاژهای آستنیتی است و کروم و نیکل عناصر اصلی آنرا تشکیل میدهند.
ویژگی مهم این مدل ورق استیل نسوز، مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و قابلیت شکلدهی مناسب است. برخی از مهمترین زیرمجموعههای این گرید عبارتند از:
- استنلس استیل ۳۰۱: از ۱۷% کروم و ۷% نیکل تشکیل شده است و استحکام و مقاومت بالایی دارد. این گرید در صنایع خودروسازی، حملونقل و فنرهای فلزی مورد استفاده قرار میگیرد.
- استنلس استیل ۳۰۴: از ۱۸% کروم و ۸% نیکل تشکیل میشود و جزو پرکاربردترین محصولات است. این گرید در محیطهای مرطوب مقاومت بالایی دارد و در توری استیل، تجهیزات صنایع غذایی، دکوراسیون، لوازم آشپزخانه، لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
- استنلس استیل ۳۱۶: دارای ۱۶% کروم، ۱۰% نیکل و ۲% مولیبدن است و در صنایع دریایی، تجهیزات شیمیایی، توری استیل ۳۱۶، ساخت مخازن، پمپها و تجهیزات حساس پزشکی کاربرد دارد.
- استنلس استیل گرید ۳۰۹ و ۳۱۰: بهدلیل داشتن نیکل و کروم بالا مقاومت بسیار خوبی دربرابر حرارت و اکسیداسیون دارند. برای محیطهای با دمای بسیار بالا طراحی شدهاند.
- استنلس استیل گرید ۳۲۱: ترکیباتی مشابه گرید ۳۰۴ دارد با این تفاوت که تیتانیوم نیز به آن اضافه شده است. این گرید در صنایع هوافضا، قطعات موتورهای جت و تجهیزاتی که به جوشکاری نیاز دارند، استفاده میشود.
ورق استنلس استیل گرید ۴۰۰
در ورق استنلس استیل ۴۰۰ از آلیاژهای فریتی و مارتنزیتی استفاده میشود که نیکل کمتری از گرید ۳۰۰ دارند. این ورقهای استیل در برابر خوردگی استحکام خوبی دارد، اما مانند گرید ۳۰۰ مقاوم نیستند. این محصول را در جاهایی که به فلز ارزانتر نیاز دارند، بکار میبرند.
برخی از مهمترین زیرمجموعههای ورق استنلس ۴۰۰ عبارتند از:
- استنلس استیل ۴۰۹: حاوی حدود ۱۱% کروم و مقدار کمی نیکل است که در دسته ارزانترین محصولات قرار دارد. این ورق از مقاومت نسبتا کمی دربرابر خوردگی برخوردار است و در اگزوز خودروها و مبدلهای حرارتی استفاده میشود.
- استنلس استیل ۴۱۰: دارای حدود ۱۱٫۵% کروم است. این محصول مقاومت مناسبی دربرابر سایش دارد و در فرایند حرارتی سخت میشود. برای ساخت تیغههای چاقو، قطعات توربین و تجهیزاتی که به مقاومت در برابر سایش نیاز دارند، استفاده میکنند.
- استنلس استیل ۴۲۰: حاوی ۱۲ تا ۱۴% کروم است و قابلیت سختکاری بالایی دارد. این ورقها را برای ساخت تیغههای جراحی، ابزار برش و موارد مشابه بکار میبرند.
- استنلس استیل ۴۳۰: دارای حدود ۱۷% کروم و فاقد نیکل است و مقاومت خوبی دربرابر خوردگی دارد. این محصول بهدلیل هزینه کمتر در ساخت لوازم خانگی (مانند پوشش بیرونی یخچالها و ماشینهای ظرفشویی)، دکوراسیون داخلی و صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای ورق استنلس استیل
در بخش های قبلی به کاربردهای مختلف انواع گرید ورق استنلس استیل اشاره کردیم. بهطور خلاصه، برخی از کاربردهای مهم این ورق عبارتند از:
- ساخت ابزار جراحی و تجهیزات پزشکی
- صنایع شیمیایی و نفت و گاز
- صنعت خودرو برای ساخت لوله اگزوز
- صنعت هوا فضا
- نمای ساختمان، نردهها و تجهیزات دکوراتیو
- ساخت فیلترهای صنعتی و توریهای فلزی
- ساخت تجهیزات آشپزخانه و ظروف پختوپز
نحوه تولید استنلس استیل
برای تولید ورق استنلس استیل فرایند چند مرحلهای نیاز است تا این ورقها به استحکام و مقاومت بالایی برسند. این مراحل طبق بهصورت زیر است:
۱٫ ذوب مواد اولیه
در تولید ورق پانچ استیل و استنلس از مواد اولیه فراوانی مانند کروم، نیکل، آهن، مولیبدن و آلیاژهای دیگر استفاده میشود. این مواد اولیه باید در کورههای قوس الکتریکی در دمای بالا حرارت داده شوند تا ترکیبات شیمیایی آنها بایکدیگر مخلوط شود.
۲٫ کربن زدایی
در این مرحله، کربن اضافی با کمک مبدل کربن زدایی آرگون-اکسیژن حذف میشود. این فرایند در ایجاد شرایط مناسب برای افزودن آلیاژهای دیگر نقش دارد. مرحله کربن زدایی برای افزایش استحکام کششی و سختی ورق برای ساخت محصولات صنعتی ضروری است.
۳٫ هم زدن مواد اولیه
در اینجا باید تمامی مواد اولیه بایکدیگر ترکیب شوند تا محصولی باکیفیت بدست آید. در انتهای این مرحله به ورقهای یکدست و یکنواختی میرسیم که آماده فرمدهی هستند.
۴٫ فرم دهی
در فرمدهی ورق استیل، غلطکهای نورد به فولاد فشار وارد میکنند تا فرم مناسب بگیرد؛ این فرایند به دو صورت نورد سرد و گرم انجام میشود. در فرایند نورد گرم فولاد از داخل غلطکهایی رد میشود تا به ضخامت و شکل دلخواه برسد؛ فرایند نورد سرد نیز برای بهبود کیفیت و پرداخت ورق صورت میگیرد.
۵٫ بازپخت
بعد از نورد سرد، ورقها ممکن است سخت و شکننده شوند. بنابراین، تحت فرآیند بازپخت قرار میگیرد که شامل حرارتدهی کنترلشده برای کاهش تنش و بازگشت به ساختار اولیه است. این مرحله همچنین انعطافپذیری ورق را بهبود میبخشد.
۶٫ برش و شکلدهی نهایی
در آخر، ورقهای استنلس را به ضخامت و ابعاد موردنظر برش میزنند؛ این مرحله باتوجه به نیاز مشتری انجام میشود.
قبل از تحویل نهایی، ورقها ممکن است برای تستهای کیفی مانند بررسی استحکام مکانیکی، مقاومت به خوردگی و همگنی سطح تحت آزمایش قرار گیرند.
خرید ورق استنلس استیل
توری سید یکی از تولیدکنندگان اصلی ورقهای فلزی در ایران است که انواع مختلف این محصول را به بازار عرضه میکند. اگر بهدنبال خرید انواع ورق استیل هستند، همین الان با شماره تلفن ۰۹۱۲۵۸۵۳۲۳۷ تماس بگیرید و محصول موردنظرتان را سفارش دهید. ما تمامی محصولات خود را با قیمت مناسب و بدون واسطه بهدست شما میرسانیم.
۰ دیدگاه